Despre noi

UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, o experiență de excelență academică

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, un sanctuar academic emblematic, binecunoscut în țară şi în străinătate, funcționează de aproape opt decenii.

Clădirea, care găzduiește sediul central al Universității de Medicină, Farmacie, Ştiințe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a fost construită între anii 1906-1907, după un proiect conceput de frații Grϋnwald, în stil secesionist. Inițial, clădirea a găzduit o școală militară care a fost inaugurată în 1909.

Suntem moștenitorii și mesagerii unor culturi distincte, care s-au influențat reciproc. Armonizarea acestora într-o formă constructivă de multiculturalism induce un efect sinergic și reprezintă, totodată, un factor major pentru progresul Universității.

Cei aproape 13.000 de studenți, cifră ce reprezintă peste 10% din populația Târgu Mureșului, sunt înmatriculați la programele de licență, master, doctorat și rezidențiat de la cele șapte facultăți: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină în Limba Engleză, filiala UMFST – UMCH Hamburg, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației, Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior”, Facultatea de Economie și Drept.

.Universitatea este competitivă atât prin cursurile care păstrează componenta tradițională, cât și prin progresul dobândit prin modernizarea continuă sau prin sincronizarea permanentă cu cerințele globale de competențe pe piața muncii.

Aparținem unei comunități academice cu o dinamică specifică, ceea ce ne determină să abordăm inițiative ştiințifice şi culturale majore, precum și eforturi de extindere și de internaționalizare.

În 2019, UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a inaugurat campusul din Hamburg (Germania), care se ridică la cele mai înalte standarde occidentale, în care studenții se formează cu profesori şi după o curriculă a UMFST G.E. Palade Târgu Mureş. În anul 2022 a avut loc deschiderea unei noi extensii, la Bistriţa.

UMFST G.E. Palade Târgu Mureș este singura universitate pe domeniul Sănătate cu predare în limbile maghiară și engleză, alături de limba română. UMFST G.E. Palade Târgu Mureș este accesibilă tuturor cetățenilor români și străini, fără nici un fel de discriminare, și oferă la nivel de centru de excelență servicii de cunoaștere și competență sub diverse forme: pregătire inițială și continuă de specialiști, cercetare, expertiză și consultanță în domeniul ei de competență.

Noi onorăm istoria prin proiecte unice în România. UMFST G.E. Palade Târgu Mureș va construi și va administra Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade”, precum și Centrul de Dezvoltare a Competențelor pentru Personalul din Sistemul Public de Sănătate. Suntem și prima instituție de învățământ superior din România în care funcționează un liceu, în care se pregătesc viitorii studenți ai Universității.

Avem o tradiție de aproape 80 de ani în învățământul de excelență din România și suntem ancorați în cele mai noi trenduri în educație. Investim în viitor, oferim încredere și depășim împreună orice provocare. Călătorim alături de fiecare dintre  studenții noștri, în dorința lor de a atinge potențialul maxim. Aici începe călătoria spre înălțimi!

E PLURIBUS UNUM.

Târgu Mureș, perlă europeană arhitecturală Art Nouveau

Târgu Mureșul este cunoscut și recunoscut pentru valențele sale educaționale. În Cetatea Medievală din Târgu Mureș s-a înființat prima școală atestată documentar pe teritoriul actual al României. Se numea Schola Particola, care a funcționat pe lângă Mănăstirea Franciscană.

Istoria Colegiului Reformat a început în același spațiu, în oraș fiind deschis apoi, la început de secol XVII, Gimnaziul Catolic, actualul Colegiu Național „Unirea”.

Au urmat școli pentru fete, școli confesionale pentru români și evrei, iar în perioada interbelică – gimnazii superioare și școli de arte și meserii. Prima universitate din oraș a fost cea de Medicină și Farmacie, înființată în 1945 prin Decretul-lege semnat de Regele Mihai I al României.

Din punct de vedere cultural, Târgu Mureșul este un oraș vibrant, al cărui fundament spiritual este definit de Palatul Culturii, unul dintre simbolurile reprezentative ale stilului Art Nouveau din România.

Celebrul edificiu cultural este recunoscut pentru vitraliile din Sala Oglinzilor, care, în 1914, au reprezentat Europa la Expoziția de Artă Decorativă din San Francisco.

Tot aici, în sala mare de concerte a Palatului Culturii din Târgu Mureș, una dintre cele mai frumoase de acest gen din România, se găsește cea mai puternică orgă din țară, cu 4.488 de tuburi și trei claviaturi, care este funcțională și pe care poate fi interpretat aproape orice gen muzical.

Tot la Târgu Mureș se găsește și prima bibliotecă publică de pe actualul teritoriu al României, care a fost înființată, în 1802, de Teleki Sámuel.