Departamentul de Consiliere Orientare Profesională și Informare Studenți

UMFST

Departamentul de Consiliere, Orientare Profesională şi Informare Studenți (DCOPIS) are ca principale obiective facilitarea procesului decizional privind alegerea carierei prin intermediul activităților de coaching educațional, orientarea profesională și consilierea psihologică a studenților UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, precum și creșterea motivației și gestionarea optimă a provocărilor apărute în plan academic.

Psihologii specializați din cadrul departamentului oferă studenților servicii psihologice, urmărind prin acest proces obținerea stării de bine din perspectivă emoțională și motivațională. Astfel, în acest scop, le sunt oferite studenților noștri următoarele programe cu implicații psihologice:

Coaching educațional, ateliere și workshop-uri de dezvoltare profesională

Aceste activități efectuate în grupuri de câte patru până la opt studenți au ca scop dezvoltarea deprinderilor esențiale necesare atât în cadrul procesului academic, cât și în viitoarea profesie. Aceste ateliere cu teme specifice includ dezvoltarea abilităților de învățare eficientă, organizare echilibrată a timpului, creșterea nivelului de comunicare asertivă, precum și obținerea unui echilibru emoțional adecvat. Acest lucru poate fi obținut în mare parte prin îmbunătățirea abilităților de management al stresului academic și identificarea punctelor forte ale persoanei, precum și prin intermediul utilizării tehnicilor de rezolvare de probleme și de creștere a motivației. De asemenea, acest demers se bazează pe un proces colaborativ, personalizat și orientat spre scop, dintre psiholog și student.  

Consiliere în carieră

Constă în evaluarea abilităților personale și a personalității studentului, obiectivul acestui demers fiind, în primul rând, realizarea unui profil psiho-atitudinal complex, care să îl ajute pe student în alegerea viitoarei specializări/profesii. Această evaluare va fi urmată apoi de o consiliere în carieră, legată de gradul de concordanță dintre dorințele și aspirațiile studentului, pe de o parte, și caracteristicile privind abilitățiile și tipul său de personalitate, pe de altă parte. În urma acestui demers, studentul poate să știe încă din timpul facultății care sunt specializările/profesiile cele mai potrivite conform trăsăturilor sale caracteristice. În cadrul DCOPIS sunt utilizate baterii de teste psihologice profesionale, aprobate de către Comisia de Metodologie, din cadrul Colegiul Psihologilor din România (CPR).

Consiliere psihologică

 Presupune un demers psihologic în scopul autocunoașterii și dezvoltării personale, prin direcționarea studentului în demersul de identificare a valorilor profesionale, îmbunătățind adaptarea generală a acestuia în mediul universitar. În plus, acest program vizează oferirea de sprijin specializat studenților care întâmpină dificultăți legate de apariția emoțiilor intense și a sindromului de burnout.

Psihoterapie

Psihoterapia constituie o opțiune validată științific de intervenție în momentul instalării unui nivel semnificativ de distres generat de declanșarea stărilor de anxietate și/sau depresie, în cadrul căreia sunt abordate gândurile, emoțiile și atitudinile disfuncționale asociate acestor manifestări. Datorită formărilor internaționale efectuate de către psihologii departamentului, gestionarea acestor stări psihologice disfuncționale de către studenți este realizată prin utilizarea unei abordări umaniste bazate pe compasiune și atitudine colaborativă.

Prim-ajutor psihologic

Presupune intervenția primară în cazul studenților care dezvoltă o criză existențială cu impact profund asupra funcționării psiho-emoționale, caracterizată printr-un nivel foarte crescut de distres. Studenții pot accesa acest serviciu prin trimiterea unui e-mail la adresa: counseling.medicina.en@umfst.ro, urmând ca trimiterea unei propuneri legate de programare să fie realizată într-un interval de 24 de ore.

Toate aceste servicii vor fi oferite de către psihologi în acord cu regulamentul de organizare și funcționare al DCOPIS.

Contact

Adresă

Strada Gheorghe Marinescu nr. 38, clădirea Institutului de Medicină Legală Târgu Mureș, etajul 1

Program

Luni - vineri 9:00 - 17:00

Telefon director DCOPIS

Telefon consiliere

E-mail

Componență departament

Coordonator DCOPIS

Conf. univ. dr. Cosmin Popa
Psiholog clinician principal, Psihoterapeut CBT principal, certificat în cadrul Institutului Beck din Philadelphia, SUA, precum și psiholog atestat în psihologie educațională.
E-mail: cosmin.popa@umfst.ro

Psihologi și consilieri profesionali cu rol executiv

Psiholog Zsolt Jakab
Psiholog clinician, psihoterapeut CBT.
Consiliază studenții UMFST în limbile română, maghiară și engleză.
E-mail: zsolt.jkab@umfst.ro

Psiholog Alina Schenk
Psiholog clinician, psihoterapeut CBT.
Consiliază studenții UMFST în limbile română și engleză.
E-mail: alina.muresan@umfst.ro

Psiholog drd. Cristiana Cojocaru
Psiholog clinician, psihoterapeut CBT.
Consiliază studenții UMFST în limbile română și engleză.
E-mail: cristiana-manuela.cojocaru@umfst.ro

Notă: În funcție de necesități, în procesul de consiliere vor fi implicați și voluntarii din cadrul DCOPIS, psihologi atestați și medici psihiatri.