În cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „G. E. Palade” Târgu Mureș funționează, începând cu anul școlar 2024 – 2025, Liceul UMFST „George Emil Palade” cu două specializări, Matematică – informatică (bilingv limba engleză) și Științe ale naturii (bilingv limba engleză), cu un efectiv de 26 elevi pentru fiecare clasă.
Pornind de la cadrul legislativ specific și de la contextul academic special în care va funcționa Liceul UMFST „George Emil Palade”, elevii noștri vor beneficia de o ofertă educaţională complexă, care le asigură un parcurs de formare consistent și coerent și o pregătire la standarde înalte de performanță.
Atingerea unor niveluri înalte de standarde, vizează următoarele aspecte:
- punerea în practică a unei oferte educaționale care să permită pregătirea unitară și coerentă a elevilor pe un parcurs complet al nivelurilor de învățământ din sistemul educațional românesc;
- practici educaționale cu accent pe formarea competențelor cheie, a abilităților specifice autonomiei în învățare și adaptării la transformările imprevizibile ale societății actuale;
- crearea unui mediu de lucru prietenos și adecvat cerințelor educației centrate pe elev, pe nevoile de dezvoltare complexă și completă a personalității în formare;
- valorificarea resurselor de care dispune UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș în asigurarea bazei didactico-materiale adecvate pentru desfășurarea activităților cu elevii;
- stabilirea de parteneriate și schimburi culturale în dezvoltarea unor programe extrașcolare și extracurriculare care să vină în completarea și aprofundarea activităților curriculare.
Misiunea Liceului UMFST „George Emil Palade” se definește prin raportare la exigențele recentelor legi ale educației din România: Legea nr 198/2023 privind învățământul preuniversitar și Legea nr. 199/2023 privind învățământul superior, la standardele naționale și europene de educație, dar și la tradiția valoroasă a instituției fondatoare. Liceul nostru își propune colaborarea cu specialiști atât din învățământul preuniversitar, cât și din învățământul superior, o atmosferă creativă, de colaborare între cadrele didactice deschise activităților interdisciplinare, o relație eficientă cu familia elevilor, privită ca principalul partener educaţional.
Spațiile de învățământ pentru Liceul nostru sunt dotate cu mobilier modern, adecvat nevoilor tuturor activităților didactice teoretice și practic-aplicative, logistica necesară (aparatură, echipamente adecvate specificului activităților didactice teoretice și practic aplicative din liceu), fond de carte corespunzător numărului de elevi, clase cu soft-uri educaționale interactive care optimizează actul didactic și, bineînțeles, o sală de sport bine întreţinută, dotată cu materialul sportiv necesar desfășurării orelor de curs.
Liceul UMFST „George Emil Palade” are în vedere concertarea eforturilor pentru ca elevii să dobândească o pregătire generală foarte bună, cunoștințe aprofundate în domeniile legate de viitoarea carieră și competenţe necesare inserţiei sociale. Întreaga activitate va fi organizată în aşa manieră încât să se creeze în Liceul nostru un mediu educaţional profesionist, la standarde educaționale şi morale înalte.
Asigurarea succesului educațional are în vedere valorificarea experiențelor pozitive, a resurselor umane și a bazei didactico-materiale existente în cadrul universității, în realizarea unei oferte educaționale complexe, echilibrate și adaptate nevoilor și exigențelor beneficiarilor direcți și indirecți ai educației.
Liceul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș îşi propune să devină un liceu deschis, un mediu prietenos şi creativ de dezvoltare pentru toţi şi pentru fiecare, cu misiunea de a se defini prin raportare la exigențele Legii Educației Naționale, la standardele naționale și europene de educație, dar și la tradiția valoroasă a instituției noastre.
Ab juventute ad sidera
Director,
Lector univ. dr. Andreea Ban
Contact
Adresă
Târgu Mureș, Strada
Gh. Marinescu, nr. 38,
Cod Poștal: 540142
Telefon
Program „Școala altfel”
Corpul profesoral
Limba și literatura română
Bogdan Rațiu
Matematică
Nicola Oprea
Limba engleză
Bianca Han
Kutasi Réka
Limba franceză
Corina Bozedean
Limba germană
Andreea-Romana Ban
Fizică
Ioan Tușnea
Chimie
Mihai Babotă
Biologie
Corneliu Tanase
Istorie
Georgeta Fodor
Geografie
Crina Chirilă
Logică
Nora Dumbravă
Religie
Csiki Ioan Csaba
Educație vizuală
Bogdan Bucur
Educație fizică
Răzvan Alexandrescu
Informatică
Roland Bolboacă
Feier Adrian
Tehnologia informației și a comunicațiilor
Roland Bolboacă
Feier Adrian
Profesori diriginți
Clasa a IX-a A, Matematică – informatică, bilingv engleză
Bianca Han
Clasa a IX-a B, Științe ale naturii, bilingv engleză
Bogdan Rațiu