Admitere la doctorat

Doctorat

Admitere 2025

Modul de desfășurare a concursului de admitere la doctorat

Studiile universitare de doctorat se organizează numai la forma cu frecvență, cu finanțare de la bugetul de stat (subvenționate prin granturi de studii), cu taxă finanțată UMFST sau în regim cu taxă. (UMFST-REG-06)

Potrivit legii, o persoană poate beneficia de finanțare de la buget pentru un singur program de doctorat.

Au dreptul să participe la concursul de admitere la doctorat absolvenții ciclului universitar de licență în domenii reglementate sectorial, cu minimum 300 de credite, cu diploma de licență, precum și posesorii diplomei de master sau echivalentă acesteia, din țară și din străinătate.

Procesul de admitere la studii universitare de doctorat va avea următoarele etape:

  • înscriere pentru un loc într-un domeniu și la un conducător de doctorat dorit de candidat;
  • proba practică scrisă obligatorie;
  • testul de limbă străină de circulație internațională;
  • interviu cu candidatul pentru ocuparea unui loc de student-doctorand;
  • evaluarea și clasificarea candidaților admiși, în vederea alocării locurilor bugetate la doctorat cu frecvență, oferite de la Ministerul Educației și Cercetării

Indiferent de domeniu, concursul de admitere la doctorat include:

  1. test eliminatoriu privind cunoașterea unei limbi străine (engleză, franceză sau germană) de circulație internațională, care se susține la Compartimentul de Certificare Lingvistică al UMFST G.E. Palade Târgu Mureș.

Sunt scutiți de la examenul de evaluare a competențelor lingvistice următoarele categorii:

– candidații care dețin un certificat de competențe lingvistice, nivel minim B2, pentru oricare din cele trei limbi (engleză, franceză sau germană) la care se organizează examenul, recunoscute de  Compartimentul de Certificare Lingvistică al UMFST G.E. Palade Târgu Mureș.

– candidații care au absolvit o specializare într-una din cele trei limbi (engleză, germană, franceză)  la care se organizează proba;

– candidații care provin dintr-o țară în care limba oficială este una din cele trei limbi (engleză, germană, franceză) la care se organizează proba

Testul constă dintr-o probă scrisă (înțelegerea unui text înregistrat, rezumatul unui articol medical, exerciții lexicale medicale) și se finalizează cu un calificativ de tip admis/respins.

Concursul de admitere este constituit din 3 probe în urma cărora, în urma unui punctaj individual, specific fiecărei probe, candidatul poate cumula maxim 100 puncte:

  1. proba practică – redactarea în limba engleză a unui rezumat/abstract științific în baza unor date/rezultate/informații obținute dintr-o lucrare științifică publicată anterior – maxim 10 puncte – (10% din punctajul individual final)
  2. proba orală – susținerea unui interviu menit a evalua orientarea în domeniul de cercetare ales – Motivația intenției de cercetare doctorală (Statement of purpose) – (se referă la motivarea intenției de studiu, de justificare a cercetării doctorale prin prisma interesului academic și profesional propriu și a valorii presupuse a fi oferită programului de cercetare pentru care aplică, cu referințe distincte la nivelul de informare științifică pe care îl are despre domeniul de cercetare la care aplică). Se va puncta: cunoașterea ariei de cercetare, expunerea logică, conținutul prezentării, inclusiv limbajul științific elevat, exprimarea ideilor, interdisciplinaritatea și aplicabilitatea potențială a propunerii, calitatea bibliografiei consultate – maxim 40 puncte (40% din punctajul individual final);

Statement of purpose nu reprezintă planul de cercetare științifică corespunzător temei de doctorat, acesta urmând a fi prezentat la sfârșitul primului an de pregătire și nu la examenul de admitere.

        4.Evaluarea activității profesionale și științifice în baza dosarului de înscriere și a  dovezilor depuse – maxim 50 puncte (50% din punctajul individual final) și care va face referire obligatoriu la:

i. Media finală de absolvire la programul de licență care este asociat domeniului de doctorat (incluzând și examenul de licență) – maxim 10 puncte (10% din punctajul individual);

ii. poziția în ierarhia finală a programului de studiu absolvit la nivel de licență – poziția 1 (10 puncte) – se scade progresiv cu un punct pentru fiecare poziție descrescătoare și se acordă 1 punct pentru poziția 10; începând cu poziția 11 nu se acordă puncte – maxim 10 puncte (maxim 10% din punctajul individual);

  • activitate științifică (comunicări în calitate de prim-autor sau publicații, participare științifică dovedite prin publicații inclusiv în cadrul activităților Junior Researcher Academy) conform Fișei justificative de evaluare a activității (anexa 06) – maxim 30 puncte (30% din punctajul individual) – punctajul de 30 puncte se acordă candidatului din domeniul respectiv care are cea mai bună performanță la domeniul pentru care concurează, conform punctajelor din Anexa 6. Punctajul acordat celorlalți candidați se calculează proporțional cu punctajul maxim al celui mai performant candidat, între limitele 1-30.
  1. Punctajul individual obținut de un candidat este de maxim 100 puncte, calculat conform prevederilor alin. 2-4 care corespunde mediei 10. Media minimă de admitere este 7, corespunzătoare unui punctaj minim de 70 puncte.
  2. Pentru stimularea performanței științifice și a internaționalizării, punctajul obținut de candidat, prevăzut la alin. 5 poate fi augmentat prin:
    a) indicele Hirsch/echivalent al conducătorului de doctorat calculat in Web of Science – dacă acesta este mai mare de 10, se acordă câte un punct pentru fiecare unitate peste 10. Aceste puncte se adaugă la punctajul final individual obținut de candidat.
    b) doctoratele în cotutelă internațională desfășurate în condițiile prezentului regulament:
    • Universitate în pozițiile 1-100 în clasamentul Shanghai – un plus de 10 puncte la punctajul individual;
    • Universitate în pozițiile 101-500 în clasamentul Shanghai – un plus de 5 puncte la punctajul individual;
    • Universitate în pozițiile 501-1000 în clasamentul Shanghai – un plus de 3 puncte la punctajul individual;
  1. Punctele prevăzute la alin. 6 se adaugă la punctajul obținut la punctajele de la alin. 5.
  2. Punctajul final obținut de un candidat este suma punctajelor prevăzute la punctul 5 – punctajul individual (maxim 100 puncte) la care se pot adăuga, dacă este cazul, punctele suplimentare de la alin. 6.
  3. Dacă la oricare dintre examinările orale, un membru al comisiei acordă un punctaj care diferă cu mai mult de 20% față de punctajele acordate de media celorlalți evaluatori, punctajul respectiv se elimină din calculul mediei finale la proba respectivă.

(2) Ordinea privind locurile bugetate se stabileşte în funcţie de punctajul final obţinut de candidat, dar şi ţinând seama de opţiunile din fişa de înscriere (candidaţii care au optat doar pentru locurile cu taxă nu vor putea fi înscrişi pe locurile bugetate și invers). Candidaţii care au optat pentru varianta „Locuri bugetate, finanțate sau cu taxă” sunt admiși în ordinea punctajului, pe locurile bugetate, pe locurile finanţate de către universitate (inclusiv cotutelă internaţională) și pe cele cu taxă, în funcţie de disponibilitatea locurilor.

(3) După finalizarea procedurii de admitere, școala doctorală afișează ierarhia candidaților admiși/respinși, cu menționarea beneficiarilor de granturi doctorale, respectiv a formei de învățământ.

(4) Clasificarea candidaților se face în ordinea: buget cu bursă, buget, taxă finanțată UMFST și taxă.

(5) Departajarea candidaților care au obținut punctaje finale egale, se face în ordinea descrescătoare a punctajului relevant al activității de cercetare – Punctajul validat pentru Criteriul III activitate științifică – publicații, iar dacă și în acest caz există egalitate, atunci ordinea descrescătoare a notei interviului acordată de Comisia de admitere reprezintă următorul element de departajare.

Pentru domeniile Medicină și Medicină dentară:

JAMA-Guide to Statistics and Method 

Pentru domeniul Farmacie:

  1. Farmacopeea Europeană, ediția 11, 2024, monografiile „Statistical Analysis of Results of Biological Assays And Tests”, „Chemometric Methods Applied to Analytical Data”, „Comparability of Alternative Analytical Procedures”, „ Process Analytical Technology”.
  2. Oprean R., Rozet E., Dewe W., Boulnager B., Hubert Ph.: Ghid de validare a procedurilor analitice cantitative, Editura Medicală Universitară „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, 2007, p. 16-37.
  3. Roman L., Bojiță M., Săndulescu R., Muntean D.L.: Validarea metodelor analitice, Editura Medicală București, 2007, p. 77-124, 610-625.

Înscrierea se realizează online prin încărcarea documentelor cu asumarea responsabilității de către candidați cu privire la autenticitatea și corespondența dintre documentele digitale/scanate și cele originale.

Pentru înscrierea la concurs, candidații vor completa Fișa de înscriere  (fișa este generată de program).

  1. Declarație pe proprie răspundere privind întocmirea dosarului de înscriere la admitere la studii universitare de doctorat, completată și semnată, descărcată din platforma de înscriere
  2. Documente specifice în format pdf. sau jpeg.,

–           act de identitate;

–           certificat de naștere;

–           certificat de căsătorie (de schimbare a numelui, dacă este cazul);

–           diploma de bacalaureat sau echivalentă acesteia (față/verso);

–           diploma de învățământ superior (licență sau echivalentă), (față/verso); și foaia matricolă/suplimentul la diplomă; (integral)

–           adeverință/diploma de masterat (dacă este cazul), (față/verso); și supliment diplomă, (integral);

–           situația școlară și clasificarea studentului în ierarhia finală a programului de studiu absolvit la nivel de licență (absolvenții din promoția curent solicită adeverință de la decanatele facultăților);

  1. Curriculum vitae;
  2. Adeverință de angajat al UMFST G.E. Palade Târgu Mureș (dacă este cazul);
  3. Fișa justificativă de evaluare a activității științifice a candidatului, însoțită de dovezi (Anexa 03)
  4. lucrări publicate, distinct:
  5. In extenso (reviste cotate ISI cu sau fără factor de impact, reviste indexate BDI/B+ CNCSIS, în bazele de date: Medline/MD Consult, PubMed, Index Copernicus, Web of Science Clarivate Analytics, EBSCO, EMBASE, ScienceDirect (Scopus), ProQuest, SpringerLink, ERIH, CEEOL, DOAJ, Biosis, International Pharmaceutical Abstracts);
  6. În rezumat, ca prim-autor (congrese, conferințe, simpozioane publicate în suplimentele unor reviste cu ISSN sau în volume de rezumate cu ISBN);
  7. Certificat de competență lingvistică nivel minim B2/ dovada achitării taxei de susținere a examenului de limbă de circulație internațională (engleză, franceză sau germană)
  8. Motivația intenției de cercetare doctorală (Statement of purpose) semnată de candidat supusă evaluării în vederea clasificării candidaților pentru obținerea unui loc de doctorat cu frecvență la buget, cu frecvență cu taxă subvenționată de Universitate și cu frecvență cu taxă;
  9. Acceptul de coordonare al tezei de doctorat în cotutelă, semnat de către conducătorul de doctorat cotutelar (dacă este cazul);
  10. Indicele Hirsch al conducătorului de doctorat
  11. Dovada achitării taxelor
  • Taxa de înscriere se achită online prin intermediul portalului de înscriere
  • Taxa pentru testul de limbă de circulație internațională (200 lei) se poate achita la casieria UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, prin virament bancar/mandat poștal, în contul RO32TREZ47620F330500XXXX, cod fiscal 4322742, deschis la Trezoreria Târgu Mureș
  • Pe chitanță se va preciza numele candidatului, precum și mențiunea “Taxă înscriere concurs doctorat”, iar pe chitanța pentru testul de limbă se va preciza și limba modernă (engleză, franceză sau germană) aleasă de candidat
  1. Declarația de consimțământ, completată și semnată, descărcată din platforma de înscriere
  2. Fotografie (.jpeg)

*Fiecare candidat, după validarea înscrierii, își va tipări și semna fișa de înscriere și legitimația de concurs.

Nr. crt.

Descriere taxă

Valoare taxă

A.

Taxă înscriere la doctorat studenți români și din țări membre UE:

– pentru candidaţii, angajați UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, fără examen de limbă străină

– pentru candidaţii, angajați UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, cu examen de limbă străină

– pentru candidaţii din afara UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, fără examen de limbă străină

– pentru candidaţii din afara UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, cu examen de limbă străină

 

200 lei

300 lei

300 lei

500 lei

B.

Taxa de înmatriculare

150 lei

C.

Taxă de studii

-penalizări pentru neplata la timp a taxei de doctorat

12 000 lei

0,1%/zi întârziere

D.

Taxe de studii pentru studenţii doctoranzi străini

–        din țări terțe UE

5 000 EUR

Sunt scutiți de plata taxei de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior, copiii personalului aflat în activitate sau pensionat din sistemul de învățământ, copiii cu unul sau ambii părinți decedați și copiii din familii monoparentale.

Taxa de înscriere se achită online prin intermediul portalului de înscriere.

Taxa pentru testul de limbă (200 lei) se poate achita la casieria UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, prin virament bancar/mandat poștal, în contul RO32TREZ47620F330500XXXX, CF 4322742, deschis la Trezoreria Târgu Mureș.

Pe chitanță se va preciza numele candidatului, precum și mențiunea “Taxă înscriere concurs doctorat/taxă pentru competență lingvistică”, cu mențiunea engleză/franceză/germană

Confirmarea locurilor candidaților admiși se va face on-line prin intermediul platformei de înscriere.

Candidații declarați admiși,  care au confirmat locurile on-line,  depun Dosarul  fizic, la sediul Școlii Doctorale de Medicină și Farmacie.

Actele,  care trebuie să fie identice cu cele încărcate pe portal în momentul înscrierii, se depun într-un dosar, obligatoriu în următoarea ordine:

  1. Fișa de înscriere generată la finalul înscrierii online
  2. Declarație pe proprie răspundere privind întocmirea dosarului de înscriere la admitere la studii universitare de doctorat
  3. Declarația de consimțământ
  4. Dovada achitării taxelor de înscriere
  5. Dovada achitării taxei de înmatriculare (150 lei)
  6. Dovada achitării primei rate din taxa de școlarizare, pentru doctoranzii admiși pe locuri cu taxă (3000 lei)
  7. Acceptul de coordonare al tezei de doctorat în cotutelă, semnat de către conducătorul de doctorat cotutelar (dacă este cazul);
  8. Indicele Hirsch al conducătorului de doctorat
  9. Adeverință de angajat al UMFST G.E. Palade Târgu Mureș (dacă este cazul)
  10. Certificat valid de competență lingvistică/dovada achitării taxei de suținere a examenului de limbă străină
  11. Motivația intenției de cercetare doctorală (Statement of purpose) semnată de candidat supus evaluării în vederea clasificării candidaților pentru obținerea unui loc de doctorat cu frecvență sau frecvenţă redusă la buget, cu frecvență cu taxă subvenționată de Universitate și cu frecvență cu taxă
  12. Fișa justificativă de evaluare a activității științifice a candidatului (Anexa 03)
    a. lucrări publicate, distinct:
    1. In extenso (reviste cotate ISI cu sau fără factor de impact, reviste indexate BDI/B+ CNCSIS, în bazele de date: Medline/MD Consult, PubMed, Index Copernicus, Web of Science Clarivate Analytics, EBSCO, EMBASE, ScienceDirect (Scopus), ProQuest, SpringerLink, ERIH, CEEOL, DOAJ, Biosis, International Pharmaceutical Abstracts);
    2. În rezumat, ca prim-autor (congrese, conferințe, simpozioane publicate în suplimentele unor reviste cu ISSN sau în volume de rezumate cu ISBN);
  13. Curriculum vitae
  14. Copii după documentele specifice, însoțite de documentele în original pentru conformitate/ copii legalizate:
  • act de identitate;
  • certificat de naștere;
  • certificat de căsătorie (de schimbare a numelui, dacă este cazul);
  • diploma de bacalaureat sau echivalentă acesteia;
  • diploma de învățământ superior (licență sau echivalentă) și foaia matricolă/suplimentul la diplomă;
  • adeverință/diplomă master și supliment diplomă (dacă este cazul);
  • situația școlară și clasificarea studentului în ierarhia finală a programului de studiu absolvit la nivel de licență pentru absolvenții din promoția curentă (în cazul în care candidatul dorește să beneficieze de bonusul la punctajul din cadrul evaluării activității profesionale și științifice dacă ierarhic este clasat între primii 10 studentii în ierarhia finală a programului de studiu absolvit la nivel de licență).

Certificarea „conform cu originalul” se face de către secretariatul Școlii Doctorale de Medicină și Farmacie.

 

Calendarul admiterii

15 – 18 septembrie 2025

– înscrieri online prin intermediul portalului de înscriere
https://admitere.umfst.ro/

22 septembrie 2025

– concurs de admitere (proba eliminatorie de
competență lingvistică, proba scrisă)

23-25 septembrie 2025

– desfășurarea concursului de admitere- interviu

26 septembrie 2025

– afişarea rezultatelor şi depunerea
contestaţiilor

29 septembrie 2025

– afişarea rezultatelor finale

30 septembrie 2025

– depunerea dosarelor

01 octombrie 2025

– înmatriculare