Nutriție clinică și comunitară

Facultatea

Descriere

Programul de studii de masterat „Nutriție clinică și comunitară” funcționează în cadrul Facultății de Medicină a UMFST G.E. Palade Târgu Mureș. Procesul educațional se desfășoară într-un mediu modern, dotat cu săli de curs și laboratoare pentru activități practice, la standarde europene. Programul promovează importanța nutriției și a stilului de viață sănătos în menținerea sănătății populației.

Detalii suplimentare

Misiunea programului de studii de masterat „Nutriție clinică și comunitară” este aliniată la misiunea UMFST G.E. Palade Târgu Mureș și urmărește:

  • formarea de specialiști în domeniul nutriției, dieteticii, comportamentului alimentar și siguranței alimentare, cu extinderi spre domeniul profilaxiei, terapiei dietetice și recuperării post-chirurgicale, asigurarea calității alimentului și promovarea sănătății în rândul comunității;
  • dobândirea unor competențe profesionale legate de consilierea persoanelor privind stilul de viață sănătos, activitatea fizică sanogenă și evitarea comportamentelor cu risc;
  • asigurarea și creșterea calității stării de sănătate a populației;
  • implicarea în dezvoltarea politicilor de sănătate publică, managementul serviciilor alimentare, expertiza de calitate a alimentului și informarea consumatorului;
  • implicarea în educația comunitară.

Obiectivele programului sunt:

  • cumularea cunoștințelor de calificare superioară din diferite discipline, inclusiv medicină, chimie, farmacie, biostatistică, analize de laborator, management, psihologie și sociologie;
  • promovarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor, screeningul sănătății, îngrijirea pacienților cu afecțiuni acute și cronice în instituții sau la domiciliu, îngrijiri de sănătate primare, secundare și terțiare, sănătatea școlarului, igiena și managementul serviciilor alimentare;
  • însușirea deprinderilor de a interacționa atât cu persoane sănătoase, cât și cu persoane bolnave;
  • dobândirea de cunoștințe și deprinderi practice care fac posibilă implicarea activă a nutriționistului în practica medicală contemporană;
  • acumularea de competențe profesionale legate de consilierea persoanelor privind stilul de viață sănătos, activitatea fizică sanogenă și evitarea comportamentelor cu risc;
  • acumularea cunoștințelor necesare în domeniul profilaxiei, terapiei dietetice și recuperării post-chirurgicale, precum și în asigurarea calității alimentului și promovarea sănătății în rândul comunității.

Competențe profesionale

  • elaborarea, cercetarea și însușirea noțiunilor avansate în domeniul medical și fizico-chimic;
  • recunoașterea și aprofundarea necesităților nutriționale caracteristice în diverse patologii și pentru diferite grupuri țintă;
  • analiza și sinteza problemelor de sănătate și ale stării de nutriție, cu aprecierea complexă și avansată a dezechilibrelor nutriționale și formularea unor terapii dietetice corespunzătoare, înțelegerea direcțiilor politicilor sociale și de sănătate;
  • analiza aprofundată a principiilor de farmacoterapie și a interacțiunilor caracteristice aliment–medicament;
  • consiliere psiho-nutrițională prin aplicarea principiilor de comunicare în vederea promovării unei alimentații sănătoase;
  • administrarea metodelor avansate de biostatistică medicală bazate pe indicatori nutriționali, cu respectarea principiilor legislației sanitare în domeniu.

 

Competențe transversale

  • recunoașterea obiectivelor de realizat, a resurselor disponibile, a circumstanțelor de finalizare a acestora, a etapelor și timpilor de lucru, a termenelor de realizare și a riscurilor aferente;
  • recunoașterea rolurilor și responsabilităților într-o echipă pluridisciplinară și utilizarea tehnicilor de relaționare și muncă eficientă în cadrul echipei, precum și în relația cu pacientul;
  • folosirea eficientă a surselor informaționale și a resurselor de comunicare și formare profesională asistată (portaluri internet, aplicații software de specialitate, baze de date, cursuri online etc.).

 

Programul se finalizează cu susținerea tezei de disertație, iar absolvenții programului de masterat „Nutriție clinică și comunitară” vor putea profesa în:

  • instituții medicale – spitale și policlinici;
  • servicii de consultanță în unități medico-sanitare de stat sau private, cu profil prevențional sau curativ;
  • baze de recuperare și tratament;
  • instituții de ocrotire și asistență socială;
  • instituții de învățământ și cercetare;
  • laboratoare de cercetare în domeniul alimentar și servicii de consultanță pentru elaborarea sistemului HACCP (control în punctele critice cu risc) în unitățile alimentare;
  • laboratoare de control al calității alimentului sau de testare și omologare a unor produse alimentare noi;
  • agenții guvernamentale sau non-guvernamentale.

Documente

Planuri de învățământ
Fișele disciplinelor

Facultatea

Status admitere

Perioada de admitere închisă

Informații generale

Program de studiu:

Acreditat

Durata:

2 ani

Credite:

120

Forma de învățământ:

Cu frecvență

Limba de predare:

Română

Cifra de școlarizare:

Buget 30 / Taxă 20

Ciclul de studii:

Masterat