Misiune și obiective

Informații

MISIUNE

Misiunea programului de studii universitare de masterat Nutriție clinică și comunitară constă în formarea de specialiști în domeniul nutriției, dieteticii, comportamentului alimentar și siguranței alimentare, cu extinderi spre domeniul profilaxiei, terapiei dietetice și recuperării post-chirurgicale, în asigurarea calității alimentului și a promovării sănătății în rândul comunității. Totodată, absolvenții acestui program de studii vor dobândi competențe profesionale legate consilierea persoanelor privind stilul de viață sănătos, activitatea fizică sanogenă și evitarea comportamentelor cu risc.

Nutriționistul joacă un rol important în menținerea stării de sănătate, a performanțelor fizice, în prevenirea și tratamentul diverselor afecțiuni, în educația comunitară, în dezvoltarea politicilor de sănătate publică, managementul serviciilor alimentare, expertiza de calitate a alimentului și informarea consumatorului.

Ocupația de consultant nutriționist propusă prin acest master este una dintre cele mai căutate profesii pe piață muncii, din păcate dintr-un domeniu deficitar în România, cu o arie instituțională de aplicare extrem de extinsă, astfel:
•    Instituții medicale – spitale și policlinici;
•    Servicii de consultanță în unități medico-sanitare de stat sau private cu profil prevențional sau curativ;
•    Baze de recuperare și tratament;
•    Instituții de ocrotire și asistență socială;
•    Instituții de învățământ și cercetare;
•    Laboratoare de cercetare în domeniul alimentar și servicii de consultanță în elaborarea sistemului HACCP (control în punctele critice, cu risc) din unitățile alimentare;
•    Laboratoare de control a calității alimentului sau de testare și omologare a unor produse alimentare noi;
•    Agenții guvernamentale sau non-guvernamentale.

Consultantul nutriționist este o nouă categorie de specialist, cu o solidă pregătire profesională în domeniul intervenției nutriționale, având cunoștințele teoretice și capacitatea practică de a interveni profilactic și terapeutic într-un mare număr de afecțiuni medicale și chirurgicale. Prin parcurgerea tuturor etapelor de pregătire teoretică și practică, această specializare formează cunoștințe, priceperi și deprinderi care fac posibilă implicarea activă a nutriționistului în practica medicală contemporană.

Procesul de tranziție de la facultate la locul de muncă este procesul de inserție pe piață muncii a absolvenților. În cadrul acestui proces, tinerii absolvenți dobândesc primele experiențe de integrare profesională. Interesul pentru acest program masteral este mare, și se deschide către toate specializările medicale și de științe umaniste (Nutriție și Dietetică, BFK, Educație fizică și sportivă, Medicină, Asistență Medicală, dar și licențiați de Farmacie, Biologie, Chimie, Psihologie sau Chimie alimentară) datorită evantaiului de specializări conexe și posibilităților de dezvoltare a numeroase locuri de muncă complementare.

Consultanții nutriționiști, alături de medici și asistenți medicali, joacă un rol central în sistemul de îngrijire al sănătății și reprezintă o forță importantă în prevenția bolii și îngrijirea sănătății, reprezentând un mare grup în acest sector. Absolvenții  noștri  vor  căpăta  cunoștințe de calificare superioară  din  diferite discipline, inclusiv medicină, chimie, farmacie, biostatistică, analize de laborator, management, psihologie și sociologie, menținând în același timp contactul strâns cu persoanele sănătoase dar și cu pacienții. În întreaga Europa, nutriționiștii lucrează în toate domeniile sănătății, incluzând promovarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor, screeningul sănătății, îngrijirea pacienților cu afecțiuni acute și cronice în instituții sau la domiciliu, îngrijiri de sănătate primare, secundare și terțiare, sănătatea școlarului, igiena și managementul serviciilor alimentare.